Resnični guru in resnični učenec sta sposobna, da prepoznata vsako vrsto kvalitete, ki jo oba imata, da sta eno z vsako mislijo ne glede na to, ali sta daleč ali blizu.

Swami Niranjanananda Swaraswati

Na dan polne lune v mesecu juliju jogiji že tisoče let praznujejo Vyasa poornimo ali Guru poornimo kot dan za guru poojo (obred za guruja). Guru poornima je poznana kot poseben čas v letu, ko je vsak učenec sposoben utrditi uresničenje svoje prevzete obveznosti, prepričanje, odločnost in predanost guruju. To je tista sveta polna luna, ki prebuja vero in zaupanje v srcu vseh duhovnih iskalcev guruja, luč in navdih, ki razsvetlita pot, po kateri se duhovni iskalci morajo sprehoditi, da dosežejo modrost, ustvarjalnost in izpopolnitev v vseh sferah življenja. Vsak duhovni iskalec, ki želi biti uspešen, mora skozi obred, predanost in vdanost najprej poiskati blagoslov guruja.
V življenju jogija je ta dan najbolj svet v letu, ko ne glede na to, kje je in kdo je njegov guru ali duhovni učitelj (voditelj), duhovno komunicira z njim. To duhovno komuniciranje se dogaja skozi ajna čakro ali tretje oko, ki ga jogiji imenujejo tudi guru čakra in božje oko ali Divya chakshu.

Guru poornima je najsvetejši dan za jogije po vsem svetu. Da bi lahko stopili v stik s svojim gurujem in se z njim združili v eno, jogiji ta dan meditirajo na mantro Swaha ali ?Jaz sem eno s s teboj, jaz se ti predajam.? Da lahko stopimo v stik s svojim gurujem in se z njim združimo, moramo pred tem temeljito prečistiti telo in dušo. Joga pravi, da če so telo, um in duša neprečiščeni, če so energetski kanali in čakre blokirani in zamašeni, se ne moreš odpreti, in če nisi odprt, ne moreš sprejemati. Tako duhovni stik z gurujem ni možen, dokler človek ni prečiščen in odprt.

Tara Yoga Center vsako leto organizira Guru Poornimo izven Ljubljane, nekje v naravi in v hribih. Sodelujoči gredo skozi poseben jogijski program za čiščenje telesa, uma in duše z mantro, meditacijo, postom in jogijskimi tehnikami asane, pranayame, mudre in bandhe. Ta čistilni proces traja dva dni.
Ko se na dan polne lune na temnem nebu pojavi polna luna, se jogi popolnoma preda meditaciji na sveti ogenj, ki se imenuje sveti guru hawan. Sveti guru hawan je poseben dogodek. To je zelo strog jogijski ritual za predajo kozmični energiji in združitev z njo, ritual, na katerega se jogi pripravlja ves dan. Za ta ogenj obstaja zelo strogo predpisana priprava, vanj jogi kot sebe žrtvuje samo strogo predpisane dobrine. Sam ritual traja približno dve uri, po končanem ritualu pa se jogi preda mouni ali notranji tišini ter sebe sprejme kot del narave, ki ga obkroža. Po tem procesu združitve z naravo prekine svojo mouno in prejme prasad ali posvečeno hrano. Nato se ob svetem hawanu popolnoma preda kirtanu ali duhovni glasbi.
Guru poornima je zaradi strogega in zahtevnega dela ter predpisov za ritual namenjen le članom Tara Yoga Centra.

Guru, ki je že utrdil pot, bo vodil duhovne iskalce in odstranil vse ovire in težave. Osebni guru je torej nujen. V Rishikesh sem prišel junija 1924 in našel cilj svojega potovanja. Moj guru me je posvetil in mi dal duhovno moč in blagoslove. Guruji lahko naredijo le toliko.

Swami Sivananda Saraswati

Le guru lahko pretrga vrvi, ki povezujejo navezanost, in duhovnega iskalca osvobodi spon zemeljskega obstoja. Guru je sam Bog. Vodi nas in navdihuje od najnotrajnejšega jedra našega bitja. On je vsepovsod najvišji duh.

Swami Satyananda Saraswati

Hari Om Tat Sat