Shri Mahashakti Durga

Ritual je posvečen najvišji božanski energiji – Materi sveta.

Durga devi je simbol kozmične harmonije, je simbol vsega božanskega ter dobrega in resničnih lastnosti, ki definirajo najvišja bitja. Devi Durga je Adishakti ali praenergija, ki predstavlja neskončno energijo, čistost in moč, ki prebiva v božanski esenci vsakega bitja. V hindujski simboliki so negativne lastnosti v posamezniku: velik ego, jeza, pohlep, sovraštvo, navezanost, neusmiljenost, krutost, brezsrčnost itd. Metaforično so predstavljene kot demoni. Devi Durga je uničevalka teh demonov, ki simbolizirajo notranjo spiritualno vojno posamezne duše. Durga pooja predstavlja prizadevanje ali borbo vsakega človeka, da premaga nevednost in da kot zmagovalec uresniči najvišje moči lastnega jaza. Durga je rešiteljica od vsega, kar je slabega.

Z blagoslovom Durge ali najvišje energije človek dobi zdravje, moč, zmago, ljubezen in srečo. Ko ima težave, zlasti velike težave, ki jih na videz ni mogoče rešiti, ko ugotovi, da ima nevidnega sovražnika ali zle duhove, naj se takoj spomni Shri Mahashakti Durge, Matere sveta. Za reševanje vseh težav in za zaščito se otrok vedno obrne k materi.

Durga je pramati sveta, je naša mati in h Durgi se obračate preprosto tako, kot se otrok obrača k svoji materi in jo prosi za pomoč. Ko imate v življenju težave, se za pomoč vedno obračajte h Durgi. Enostavno se usedite, sprostite in prosite Durgo za pomoč in ta bo prišla. Da dobite pomoč kot darilo od svoje matere Durge, morate imeti le odprto srce.

Navaratri: 9 božanskih noči

Nava

označuje ‘devet’, število, ki mu modreci pripisujejo poseben pomen. Iz tega sledi, da imamo Nava-ratri (9 noči), Nava-patrika (9 listov / zelišč / rastlin), Nava-graha (9 planetov) in Nava-Durga (9 imen Durge).

Obstaja 9 manifestacij boginje Durge. Vsaka boginja ima drugačno obliko in poseben pomen. Nava Durga, če jo častimo z versko gorečnostjo, dvigne božanski duh v nas in nas zapolni obnovljeno srečo.

Kakšen je pomen Navaratri?

Med Navaratri se obračamo na energijski vidik Boga v obliki univerzalne matere, ki se običajno nanaša na “Durgo”, ki dobesedno pomeni odstranjevalec bridkosti življenja. Nanaša se tudi na “Devi” (boginja) ali “Shakti” (energija ali moč). To je tista energija, ki pomaga Bogu, da nadaljuje z delom kreacije, ohranitve in uničevanja. Z drugimi besedami, rečete lahko, da je Bog negiben, popolnoma nespremenljiv in da vse opravlja Božanska Mati Durga. Iskreno rečeno, naše čaščenje Shakti ponovno potrjuje znanstveno teorijo, da je energija neuničljiva. Ne more biti ustvarjena ali uničena. Energija obstaja vedno.

Zakaj je treba častiti Mati Boginjo?

Ta energija je oblika Božanske Matere, ki je mati vseh, in vsi smo njeni otroci. “Zakaj mati; zakaj ne oče?” lahko vprašate. Naj rečem le, da verjamemo, da slavo Boga, njegovo kozmično energijo, njegovo veličino in suverenost lahko opišemo kot materinski vidik Boga. Prav tako kot otrok odkrije vse te lastnosti v njegovi ali njeni materi, podobno vsi gledamo na Boga kot na mater. Dejansko je Hinduizem edina religija na svetu, ki polaga takšen pomen na materinski vidik Boga, ker verjamemo, da je mati ustvarjalni vidik absolutnega.

Zakaj dvakrat na leto?

Vsako leto sta začetek poletja in začetek zime dva velika stika klimatske spremembe in vpliva sonca. Ta dva spoja sta bila izbrana kot posvečeni priložnosti za čaščenje božanske moči ker:

 1. Verjamemo, da je to božanska moč, ki zagotavlja energijo zemlji, da se lahko giblje okoli sonca in tako povzroča spremembe v zunanji naravi in da se tej božanski moči moramo zahvaliti za ohranjanje pravilnega ravnovesja v vesolju.
 2. Zaradi sprememb v naravi, telesih in umih so ljudje podvrženi znatni spremembi in zato častimo božansko moč, da nam vsem podari dovolj silne moči, da lahko vzdržujemo vsoje fizično in mentalno ravnovesje.

Zakaj devet noči in dni?

Navaratri je razdeljena na nize po tri dni, da obožujemo različne vidike najvišje boginje. Prve tri dni se obračamo na Mati kot silno moč, ki ji pravimo Durga, da uniči vse naše nečistosti, pregrehe in napake. Naslednje tri dni obožujemo Mati kot dajalko duhovnega bogastva, Lakshmi, za katero se smatra, da ima moč, da svojim častilcem podarja neizčrpno bogastvo.

Zadnji niz treh dni uporabimo za čaščenje matere kot boginje modrosti, Saraswati.

Da bi bi imeli vsesplošen uspeh v življenju, potrebujemo blagoslov vseh treh vidikov božanske matere; zato častimo devet dni.

Durga Poja

Durga puja je namenjena, da pridobimo milost Božanske Matere in sprejmemo njen blagoslov, da odstrani nevednost, zagotovi varnost pred tegobami ter odstrani trpljenje na osebni in kozmični ravni. Durga puja lahko traja različno dolgo, od dveh ur do šest ur ali več, in jo je mogoče izvajati v enem samem dnevu ali v več zaporednih dneh. Recitiranje odlomkov iz Durga Saptashati, zbirke čudovitih himn Božanski Materi, je še posebej prijeten del te Puje.

Chandi Homa

To je bolj izpopolnjena Yagya, ki jo je treba razumeti, da ima močne učinke na kozmične, globalne in individualne ravni. Tradicionalno se jo izvaja, da se zmanjša neugodne učinke planetov, osvobodi človeka težav, obnovi prijateljstva, dobi blagoslove bogastva in čudovite otroke ter da se premaga sovražnike in zle vplive planetov. Izvajanje Chandi Home vključuje Pujo v trajanju dveh do treh ur, Homa (obred z ognjem) pa traja približno štiri ure. Vključuje recitiranje 700 verzov Durga Saptashati, zbirke čudovitih himn Božanski Materi.

Kako se postimo za Navaratri?

Za Navaratri je zapovedan strog post, dovoljeni so le sadje in tekočine. Žitarice ali moka niso dovoljene. Jé se le ob enem obedu.

Če ste se zaradi zdravstvenih razlogov nesposobni postiti na zgornji načen, lahko imate en obed, vendar se morate izogibati žitaricam.

Puja

Prvi dan Navaratri (zjutraj in zvečer) začnite s čaščenjem in postom.

Ves čas celotne Navaratri. Mora goreti Akanda deep (neprekinjena luč ali svetloba).

Pujo je treba delati, kot sledi:

Recitirajte naslednjo mantro:

Aum Namo Bhagavaty Maha Durgaye Namha.

Pujo je treba delati na murtie ali pred sliko Matere Durge.

 1. Žrtvujte vodo trikrat.
 2. Žrtvujte pancha (pet) Amrit (nektarjev nesmrtnosti) šestkrat.
 3. Žrtvujte vodo dvakrat.
 4. Očistite murtie ali z vodo poškropite sliko.
 5. Žrtvujte kum kum (rdeči prah) in cvetni Agarbatti, prasad (sadje).

Vse morate delati ob recitiranju naslednje mantre.

Jap Mantra

Aum Aim Hring Kleeng Chamundaye Vichchey

To mantro morate recitirati 108 krat, da od postenja dobite največjo korist.

Mantra za žrtvovanje

Aum Jayanti Mangala Kali Badra Kali Kapalini Durga Kshana Shiva Dharti Swaha Swadha Namostute.

Na deseti dan Vijay Dhashmi (Dan zmage) se dela Visarjan Materi Durgi, post je končan in lahko uporabljate sol. Zgornje postenje je zasnova na spiskih in mu je treba slediti glede na vaše možnosti in sposobnosti.

32 imen Matere Durge

Kdor bo recitiral ta venček imen Durge, ki lajša težave, bo brez dvoma osvobojen vseh vrst strahu.

 1. Durga (Tista, ki lajša težave)
 2. Durgatirsamini (Tista, ki pomiri težave)
 3. Durgapadvinivarini (Tista, ki razprši težavne nadloge)
 4. Durgamacchedini (Tista, ki odreže težave)
 5. Durgasadhini (Izvajalka discipline, da prežene težave)
 6. Durganasini (Uničevalka težave)
 7. Durgatoddharin (Tista, ki drži bič težav)
 8. Durganihantri (Tista, ki pošilja težave v ruševine)
 9. Durgamapaha (Tista, ki meri težave)
 10. Durgamajanada (Tista, ki naredi težave nezavedne)
 11. Durgadaityalokadavanala (Tista, ki uničuje svet težkih misli)
 12. Durgama (Mati težav)
 13. Durgamaloka (Dojemanje težav)
 14. Durgamatmasvarupin (Prava narava duše težav)
 15. Durgamargaprada (Tista, ki išče skozi težave)
 16. Durgamavidya (Poznavanje težav)
 17. Durgamasrita (Osvoboditev od težav)
 18. Durgamajanasamsthana (Nenehen obstoj težav)
 19. Durgamadhyanabhasini (Tista, katere meditacija ostane brilijantna, ko smo v težavah)
 20. Durgamoha (Tista, ki izvleče težave)
 21. Durgamaga (Tista, ki rešuje težave)
 22. Durgamarthasvarupin (Tista, ki je prava narava predmeta težav)
 23. Durgamasurasanhantri (Tista, ki razveljavi egoizem težav)
 24. Durgamayudhadharin (Nosilka orožja proti težavam)
 25. Durgamangi (Čistilka težav)
 26. Durgamata (Tista, ki je onkraj težav)
 27. Durgamya (Ta prisotna težava)
 28. Durgamesvari (Vladarica težav)
 29. Durgabhima (Tista, ki je strašna do težav)
 30. Durgabhama (Gospa težavam)
 31. Durgabha (Razsvetljevalka težav)
 32. Durgadarin (Tista, ki odreže težave)

Saraswati

Saraswati je utelešenje Božanske Matere, ki je odgovorna za poživitev in širjenje Čistega Znanja, kot tudi napredka na področju študija in umetnosti. S čaščenjem Saraswati se v posamezniku in okolju povečajo lastnosti modrosti, inteligence in dobrega spomina. Čaščenje Saraswati pomaga pridobiti blagoslova in podporo Božanske Matere na področjih spiritualnega študija, drugih izobraževalnih aktivnosti ali v umetnosti, vključno s pisanjem, javnimi govori, vizualnimi umetnostmi in glasbo.

Saraswatee mantra

Yaa Kundendu tushaara haaradhavalaa, Yaa shubhravastraavritha. Yaa veenavara dandamanditakara, Yaa shwetha padmaasana. Yaa brahmaachyutha shankara prabhritibhir Devaisadaa Vanditha. Saa Maam Paatu Saraswatee Bhagavatee Nihshesha jaadyaapahaa.

Naj me varuje boginja Saraswati, ki je lepa kot luna barve jasmina, in katere čisto bel venec je kot hladne kaplje rose; ki je okrašena z bleščečim belim oblačilom, na katere prelepih rokah počivajo veena, in katere prestol je bel lotos; ki je obdana in spoštovana od Bogov. Naj popolnoma odstraniš mojo letargijo, lenobo in nevednost.

Jaikara

Jai Mata Di

Molitev, ko sveti svetilka

Subham Karati Kalyanam
Arogyam Dhana Sampadah
Shatru Buddhi Vinashaya
Dipa Jyotir Namastute

Devet manifestacij Durge

SHAILAPUTRI
Utelešenje moči Brahme, Vishnuja in Shive, jaha na biku in v dveh rokah drži trizob in lotos.
BRAHMACHARINI
Ona je tista, ki vadi pobožno strogost. Polna blaženosti in sreče je pot k osvoboditvi – mokshi.
CHANRAGHANTA
Ona je apostol poguma; jaha na levu in ima deset rok. Odganja vse, ki so zli in demonske inkarnacije.
KUSUMANDA
Sedeč na levu ima plemenit videz in ima osem rok. Živi v področju sonca.
SKANDAMATA
Ona je Boginja ognja. Ima štiri roke in tri očesa. Jaha na levu.
KATYAYANI
Izbrana boginja Vrindavana očara v svoji zlati obliki. Sedi na levu in ima štiri roke in tri očesa.
KAALRATRI
Ta oblika s štirimi rokami jaha na oslu. Ona razganja temo med svojimi častilci in podarja osvoboditev pred strahom in nadlogo.
MAHA GAURI
Je kot osemletna punčka. Je pametna in miroljubna, ima tri očesa in štiri roke ter za svoje prevozno sredstvo uporablja bika.
SIDDHIDATRI
Je darovalka dovršenosti. To manifestacijo častimo kot tisto, ki je blagoslovljena s slavo. Sedi na lotosu in ima štiri roke.

Sri Durga Chalisa

Namo Namo Durge Sukh karani,
Namo Namo abbe Dukh harani.

Nirakar hai jyoti tumhari,
Tihun lok pheli ujayari.

Shashi lalat mukh mahavishala,
Netra lal bhrikutee vikarala.

Roop Matu ko adhika suhave,
Daras karat jan ali sukh pave.

Tum sansar shankti laya kina,
Palan hetu anna dhan dina.

Annapurna hi jag pala,
Tumhi adi sundari Bala.

Pralaya kala sab nshan hari,
Tum gauri Shiv-Shankar pyari.

Shiv yogi tumhre guna gaven,
Brahma Vishnu tumhen nit dhyaven.

Roop Saraswati ko tum dhara,
De subuddhi rishi munina ubara.

Dhyaryo roop Narsimha ko amba,
Pragat bhayin phar kar khamba.

Raksha kari Prahlaad bachayo,
Hiranakush ko swarga pathayo.

Lakshmi roop dharo jag mahin,
Shree Narayan anga samihahin.

Ksheer sindhu men karat vilasa,
Daya Sindhu, deeje man asa.

Hingalaja men tumhin Bhavani,
Mahima amit na jet bakhani.

Matangi Dhoomavati Mata,
Bhuvneshwari bagala sukhdata.

Shree Bhairav lara jog tarani,
Chhinna Bhala bhav dukh nivarani.

Kehari Vahan soh Bhavani,
Langur Veer Chalat agavani.

Kar men Khappar khadag viraje,
Jako dekh kal dan bhaje.

Sohe astra aur trishoola,
Jase uthata shatru hiya shoola.

Nagarkot men tumhi virajat,
Tihun lok men danka bajat.

Shumbhu Nishumbhu Danija tum mare,
Rakta-beeja shankhan samhare.

Mahishasur nripa ati abhimani,
Jehi agha bhar mahi akulani.

Roop karal Kalika dhara,
Sen Sahita tum tin samhara.

Pan Garha Santan par jab jab,
Bhayi sahaya Matu tum tab tab.

Amarpuni aru basava loka,
Tava Mahirna sab rahen asoka.

Jwala men hai jyoti tumhari,
Tumhen sada nikatnahin ave.

Prem bhakti se Jo yash gave,
Dukh-daridra nikat nahin ave.

Dhyave tumhen jo nar mean laee,
Janam-maran tako chuti jaee.

Jogi sur-muni kahat pukari,
Jog na ho bin shakti tumhari.

Shankar Aacharaj tap keenhon,
Kam, krodha jeet sab leenhon.

Nisidin dhyan dharo Shankar ko,
Kahu kal nahini sumiro tum ko.

Shakti roop ko maran na payo,
Shakti gayi tab man pachitayo.

Sharnagat hui keerti bakhani,
Jai jai jai Jagdamb Bhavani.

Hbavi prasanna Aadi Jagdamba,
Dayi shakti nahin keen vilamba.

Mokon Matu kashta ati ghero,
Tum bin kaun hare dukh mero.

Aasha trishna nipat sataven.
Moh madadik sab binsaven.

Shatru nash keeja Maharani,
Sumiron ekachita tumhen Bhavani.

Karo kripa Hey Matu dayala,
Riddhi-Siddhi de karahu nihala.

Jab lagi jiyoon daya phal paoon,
Tumhro yash men sada sunaoon.

Durga Chalisa jo gave,
Sab sukh bhog parampad pade.

Dev das shran nije jane karhoo,
Ripa jadamba bhavani.

Klanjam se, klanjam se Njej, ki razbremenjuje težave, Vzroku Sreče.
Klanjam se, klanjam se Materi, ki odstrani vse bolečine.

Tvoja svetloba razsvetljuje vso temo,
tvoj sijaj se širi prek treh svetov.

Z Luno na čelu je tvoj obraz strašen.
Ko mrko pogledaš s svojimi rdečimi očmi, je to grozno strašljivo.

V obliki Matere je to izjemno prijetno,
in tisti, ki te vidijo na ta način, prejmejo največjo radost.

Premikaš vse energije med vsemi predmeti in odnosi.
Varuješ vse in daruješ zrnje in blagostanje.

Kot Boginja, ki je polna zrnja in hrane, varuješ svet.
Ti si najodličnejše in najlepše bitje.

V času popolnega razkroja uničuješ vse. Ti si boginja,
ki je Žarki svetlobe, ljubljena od Shive, Shankara, Vzroka miru.

Shiva in vsi jogiji pojejo o tvojih kvalitetah.
Brahma in Vishnu vedno meditirata nate.

Nosiš obliko Saraswati, boginje znanja.
Daješ odlično znanje, ki osvobaja rishije in munije.

Narasinghi, Materi, ki se manifestira
z drobljenjem stebra, daješ obliko, da jo nosi.

O Zaščitnica, rešila si Prahalada
in poslala Hiranyakiasipo v nebesa.

O Mati univerzuma, nosiš obliko Lakshmi,
ki pomeni isto kot telo spoštovanega Narayane.

Očarana si v oceanu mleka.
O Ocean usmiljenja, prosim, usliši željo uma.

V Hingulaju si Bhavani, Mati obstoja.
Nihče živ ne more opisati tvoje veličine.

Ti si Matangi in Mati Dhumavati.
Kot Bhuvanesvari in Bamgala lahko podeliš udobje in srečo.

Kot spoštovana strašna Bhairavi rešuješ vse svetove.
Kot Chinnamasta prepoveduješ bolečino v vseh svetovih.

Odličniki med opicami so te prišli pozdravit,
O Bhavani, ki jahaš na levu.

V tvojih rokah sta meč in beračeva skledica.
Videc izkusi strah Časa, Velikega uničevalca.

Nato je mogoče v Materinih rokah videti trizob,
s katerim uničuje sovražnikovo sulico.

V Nagarkotu si poznana kot Viraja,
in ljudje treh svetov te proslavljajo z udarjanjem na bobne.

Uničila si demona Domišljavost in Podcenjevanje.
Raztopila si nešteta semena Želje.

Kralj Veliki Ego je bil izjemno ošaben.
Breme njegove krivde za grehe je padlo nizko.

Kot Kali nosiš ogromno obliko.
V bitki uničiš celo armado.

Kadar koli so tvoji otroci obremenjeni z zmedenostjo,
se takrat in tam manifestiraš. O Mati, pomagaj.

Spet in spet vodiš ljudi v nesmrtnost.
Takrat vsi z velikim veseljem in mirnostjo tolmačijo tvojo veličino.

V vseh ljudeh žari tvoja svetloba.
Moški in ženske te vedno častijo.

Kdorkoli bo pel to hvalo z ljubeznijo in predanostjo,
ne bo imel bolečine in neugodja.

Kdorkoli bo meditiral nate s polno koncentracijo,
bo pobegnil pred ciklusom rojstva in smrti.

Jogiji, Bogovi in muniji, vsi te kličejo,
“Brez tvoje energije je združenje nemogoče.”

Shiva Shankar je izvedel najbolj neverjetno tapasyo,
s katero je premagal Jezo in Strast.

Čeprav kdo meditira na Shivo vsak dan,
ne more nikdar doseči veličine tvojega dosežka.

Oblika energije ni nikdar uničena.
Kdor poje v hvalo Energiji, bo njegov um vztrajal.

Kdor išče zavetje v tebi, se bo njegova slava povečala.
Zmaga, zmaga, zmaga Božanski Materi Univerzuma, Materi Obstoja!

Prosim, bodi zadovoljna, O Mati Univerzuma.
Nemudoma mi daj energijo.

O Mati, obdan sem s težavami.
Kdo drug kot ti mi lahko odstrani bolečino?

Želje in hrepenenja izredno mučijo.
Nevednost, ki jo povzročijo neumne omejitve, je izjemno strašna.

O Velika Kraljica, prosim, uniči vse sovražnike.
Naj obnovim Zavest, in ta naj bo Ti, O mati Obstoja.

Daj mi svojo Milost, O usmiljena Mati.
Povečaj popolnost, ki jo povzroči Največja Sreča.

Ko se sad Usmiljenja dotakne mojega srca,
hočem vedno le peti v tvojo hvalo.

Kdor poje to Durga Chaliso, hvalo Božanski Materi,
bo užival največjo srečo in dosegel najbolj vzvišeno spoštovanje.

Kje bom našel svoje pribežališče? Prosim, podeli mi svojo milost,
O Mati Univerzuma, Mati Obstoja.