Swami Vishwashakti se je rodila kot Manjula Mukherjee v zelo tradicionalni družini bramvinov leta 1949 v Kolkati v Indiji. Njeni predniki so po bramvinski tradiciji bili svečeniki in zdravitelji. V njenem življenju je največji pečat dala njena babica Kamala Devi Banerjee, ki jo je že v njenem petem letu uvajala v svet duhovnosti skozi post, pranajamo, mantre in obrede.

Swami Vishwashakti se je od svojega petega leta učila tradicionalni indijski ples bharatnatyam in tako skozi ples prvič prišla v stik s tradicionalno jogo in sicer skozi asane, pranajame, mudre in koncentracijske vaje.

V življenju se je učila mnogih različnih znanosti, tako da se je razvijala v zelo interdisciplinarnem duhu, ki je še danes moto njenega življenja in učenja, saj ima interdisciplinarni pristop k vsemu. Zaradi tega je tudi izbrala pot integralne joge Swamija Satyanande Saraswatija.

Po končanem zahodnem medicinskem izobraževanju, se je Swami izobraževala še naprej. Najprej je končala študij ayurvede in danes dela kot ayurvedska zdravnica, pri čemer je tudi ohranila svoj multidisciplinarni pristop. Svoje delo je obogatila z integriranjem poznavanja zahodne medicine in ayurvede. Pozneje je končala študij tradicionalne kitajske medicine. Njen cilj je bil spoznati, kje se ta dva velika zelo sorodna tradicionalna medicinska sistema dotikata. Tako pri svojem delu po potrebi uporablja tudi svoje znanje iz tradicionalne kitajske medicine. Potem je končala še študij homeopatije. V celotnem svojem življenju je imela veliko radovednost do različnih drugih znanosti in vedno iskala pot k integraciji teh znanosti. Tako so danes njeno delo, učenje in pristop k reševanju težav v življenju zelo bogati in dinamični ter v sinergiji z drugimi znanostmi.

Prvi stik z njenim gurujem Swamijem Satyanando Saraswatijem se je zgodil leta 1980. Ta dogodek je spremenil njeno celotno življenje in je zarisal jasno pot v prihodnost. Swami Satyananda Saraswati je bila oseba z zelo močnim vplivom na vsakogar. Vsi se spremenijo, ko pridejo z njim v stik, postanejo bolj pozitivni in kakovostni v življenju. V začetku je Swami študirala vse z veliko lakoto do znanja o tem, kar je napisal Swami Satyananda. Posvetila se je v sannyaso in danes živi in dela kot poorna sannyasin. Danes je vodilni moto v njenem življenju pomagati tistim, ki potrebujejo pomoč. Karma joga ali nesebično delo za druge, brez pričakovanje nagrade je tradicija Satyanande joge ali Biharske šole joge. To je tista pot, ki vodi k najvišji duhovnosti.

Od svojega guruja Swamija Satyanande Saraswatija in Swamija Niranjananande Saraswatija je Swami Vishwashakti prejela to vrhunsko filozofijo duhovnosti, ki pravi, da duhovnost ne pomeni meditacije ali manter. Prava duhovnost je, ko se naučiš dajati, dati sebe za razvoj, napredek in blaginjo drugih. To je v vsakem smislu duhovnost.

Swami Vishwashakti in njen soprog ter spremljevalec njene poti k jogi in pravi duhovnosti Swami Omkarmurti Saraswati (Janez Hiti) sta z blagoslovom njunega guruja v Ljubljani leta 1991 ustanovila Tara Yoga Center, ki je nato postal močan center Satyanande joge v tem delu Evrope. Swami Vishwashakti je predavala in še naprej predava po širni Evropi v različnih državah, kot so Italija, Francija, Nizozemska, Grčija, Bolgarija, Hrvaška, Srbija itd. Tara Yoga Center je uradni predstavnik Satyananda joge v Sloveniji. Dandanes Tara Yoga Center poučuje integralno jogo Satyananda joga sistema, kar pomeni, da ima zelo celosten pristop k jogijski znanosti.

Swami Vishwashakti Saraswati danes dela kot mojstrica jogijske znanosti in ayurvedska zdravnica. Tara Yoga Center je od leta 1991 član International Yoga Fellowshipa. Swami Vishwashakti Saraswati je soustanoviteljica European Yoga Fellowshipa, članica European Teacher Fellowshipa in Educational Boarda Satyananda joga sistema.

Danes Swami Vishwashakti Saraswati vodi Tara Yoga Center. Je programska direktorica vseh programov, po katerih se izobražujejo tečajniki joge v Tara Yoga Centru. Je programska direktorica posebnega tečaja za učitelje joge. Poleg tega je Swami programska direktorica za ayurvedske terapevte. Tako je tista inspiracijska in inspirativna voditeljica vseh jogijskih tečajev v Tara Yoga Centru. Osebno vodi tečaj integralne joge, tečaje radža joge, tečaj prana vidye, specializirane tečaje za meditacije in kriya joge. Tiste tečaje, ki jih Swami ne vodi osebno, pa vodi skrbno izbrana učiteljica joge z mednarodno licenco za jogijskega inštruktorja po Satyananda joga sistemu. Swami Vishwashakti osebno vodi izobraževanje inštruktorjev. Sestavila je program dela za tečajnike in osebno nadzira potek uspešnega izvajanja programa ter svetuje inštruktorjev za boljše in pravilno vodenje tečajev. Tako nenehno bdi nad delom inštruktorjev in potekom tečajev.

Swami Vishwashakti Saraswati je predana učenka svojega guruja Swamija Satyanande Saraswatija in Swamija Niranjananande Saraswatija ter nosi luč Satyananda joge po Sloveniji in svetu.

Po učenju njenega guruja, pravi Swami Vishwashakti, je joga znanost o samokontroli, samoanalizi, samodisciplini in samozavedanju. Joga pomeni zavedati se, zavedati se tega, kaj delaš, kaj misliš in kaj čutiš. Joga je integracija roke, glave in srca in to je integralna Satyananda Yoga. Ta integracija zavedanja, kaj delaš (roke), zavedanja, kaj misliš (glave) in zavedanja, kaj čutiš (srca), je učenje, delo in pot Swami Vishwashakti Saraswati in Tara Yoga Centra.