Swami Vishwashakti Saraswati

Uvod

Hatha yoga je ena najstarejših vej joge. “Kriya” pomeni tehniko čiščenja telesa in uma, torej prihaja iz hatha yoge (pot moči volje). “Jala neti kriya” je ena od šestih kriy. “Jala” pomeni v sanskrtu “voda.” Ker pri tej tehniki čistimo nos z vodo, se ta tehnika imenuje jala neti kriya.

Jogijska disciplina zelo poudarja pomen čiščenja telesa in uma. Čiščenje je pomembno prav tako, kot so po jogijskem učenju pomembne asane in pranayame. Brez rednega čiščenja ne morete doseči maksimalnih učinkov jogijske prakse. Brez čiščenja telesa človek ne more biti pripravljen na jogo na višji ravni. Šele ko je telo prosto in očiščeno, lahko um deluje pravilno. To čiščenje dosežemo z izvajanjem shatkarm ali šestih tehnik čiščenja. Te tehnike so pomembne iz vidika fizičnega in psihičnega zdravja. Čeprav so zelo preproste, so pri zdravljenju notranjih neravnovesij zelo učinkovite.

Beseda “kriya” pomeni proces čiščenja. Vsak dan se čistimo z umivanjem in ščetkanjem zob, umivanjem obraza, kopanjem telesa in z drugim. To so zunanje kriye. Zelo pa je pomembna tudi notranja kriya, da iz telesa izločimo toksine, ki so se v njem nakopičile zaradi nepravilnega načina življenja. Hatha yoga nas uči teh šest kriy, da lahko vzdržujemo svoje zdravje.

Naštejmo teh šest jogijskih čiščenj ali shatkarm:

  1. neti – čiščenje nosnih poti in stimuliranje ajna čakre
  2. dhauti – čiščenje prebavnega trakta
  3. basti – čiščenje črevesja
  4. nauli – trebušna masaža in čiščenje tankega črevesa
  5. kapalbhati – čiščenje pljuč in stimuliranje možganskih celic
  6. trataka – čiščenje oči, uma, duše in stimuliranje ajna čakre.

To so glavne ali osnovne tehnike čiščenja ali kriye. Kot dodatek k tem osnovnim obstajajo še manjše kriye. Vse te tehnike kriye so odlične za čiščenje vsega telesa. Z njihovo pomočjo dosežemo popolno zdravje. Dajejo nam tudi harmonijo uma. Kriya na ta način pomaga ne le na fizični, ampak tudi na psihični in duhovni ravni.