Swami Satyananda Saraswati

Uvod

Surya namaskara je zelo znana in vitalna tehnika iz programa joge. Zaradi njene mnogostranosti in uporabnosti je ena najkoristnejših metod za oblikovanje zdravega, aktivnega in energije polnega življenja, istočasno pa nas tudi pripravlja za spiritualno prebujenje in posledično širjenje zavesti.

Zadnjaleta se je vse več ljudi oddaljilo od zgolj obreda. Vračajo se k jogi kot metodi za raziskovanje in izpopolnjevanje svojega notranjega življenja. Čeprav imajo potrebopo tehnikah, ki povečujejofizični, mentalniin spiritualni razvoj, hitri tempo modernegaživljenja tudinajodločnejšim posameznikom otežuje izvajanje jogijske prakse. Praksa pa je najpomembnejši in najosnovnejši dejavnik za naše izboljšanje. Ker je surya namaskara sama po sebi skoraj popolna sadhana in ker v glavni strukturi prakse vsebuje tehnike asan, pranayam in meditacije, so šla ramišljanja pri pisanju te knjige ravno v to smer.

Današnji življenjski stil pri večini od nas poudarja mentalne napetosti, skrbiin navidezno nerešljive probleme na mnogih ravneh,kot so osebni medsebojni odnosi, ekonomske in celogeopolitične grožnje z vojno in uničenjem. Istočasno se povečuje tudi obseg dela, ki ga zaradi naprednejše tehnologije in zaradi naprav, ki prihranijo delo,človekopravljav sedečem ali polsedečem položaju. To je pripeljalo do poslabšanja mentalnegain fizičnega zdravja. Videti je, daimamo brez protistrupa zelo malo upanja.

Idealno zdravilo proti stresom so jogijske prakse. Dokazale so, da so osnova močne terapije za mentalne in fizične bolezni. Surya namaskara je integralni del jogijskega pristopa. Zlahka jo lahko vključimo v svoje vsakodnevno življenje, ker zahteva zgolj 5 do 15 minut prakse na dan, da dosežemo izredno hitre in dobrodejne rezultate. Je torej idealna celo za najaktivnejše ljudi, kot so zelo zaposlen poslovnež, gospodinja, ki mora hraniti in voditi družino, študent, ki se sooča z izpiti, ali znanstvenik, ki največji del dneva preživi ob razmišljanju.

Ta knjiga je namenjena vsem, ki jih zanima samoizpopolnjevanje. Zapomniti pa si morate, da pomeni le kot kažipot. Glavno sporočilo, ki ga želimo prenesti, je pomembnost, da preidete na redno dnevno vadbo. Tako boste z lastnimi napori odkrivali učinkovitost te starodavne tehnike. Morda ste že kje prebrali, da praksa surya namaskare revitalizira telo in um ter pomaga izkoreniniti bolezen. Vendar pa morate tehniko izvajati, da bi lahko sami odkrili resnico.

Ko začnemo proučevati in izvajati ta niz asan s pranayamo, zavedanjem chaker in ponavljanjem mantre, ugotovimo, da se po popolnosti lahko z njo meri le malo drugih vaj. Surya namasakara je več kot zgolj niz fizičnih vaj, čeprav seveda z izmeničnim upogibanjem telesa nazaj in naprej razteguje, masira, tonizira in stimulira vse mišice, vitalne organe in fizične dele telesa. Poleg tega ima surya namaskara tudi globino in popolnost kot spiritualna praksa.

Surya namaskara je praksa, ki so nam jo izročili modreci iz vedskih časov. Beseda surya pomeni “sonce”, namaskara pa “pozdrav”. V davnih časih so sonce,ker je močan simbol spiritualne zavesti, slavili z vsakdanjimi obredi. Čaščenje zunanjega in notranjega sonca je bil religiozno-socialni ritual, ki je poskušal pomiriti tiste naravne sile, ki jih človek ni mogel kontrolirati. Surya namaskaro so vpeljali prosvetljeni modreci, ki so vedeli, da te prakse vzdržujejo zdravje in vodijo v večjo socialno ustvarjalnost in produktivnost.

Surya namaskara sestoji iz treh elementov: oblike, energije in ritma. Dvanajst položajev telesa tvori fizično matrico, okrog katere je stkana oblika prakse. Ti položaji ustvarjajo prano, subtilno energijo, ki aktivira psihično telo. Njihovo izvajanje v enakomernem, ritmičnem zaporenju odraža ritme univerzuma, kot je na primer 24 ur v dnevu, dvanajst faz zodiaka v letu, ali kot so bioritmi našega lastnega telesa. Ritmično nalaganje te oblike in energije na naš sedanji kompleks telo/um je transformacijska sila, ki poraja jedro polnejšega, aktivnejšega življenja in večje cenjenje bogastva sveta, v katerem živimo. Poskusite jo in se prepričajte.