Vigyana bhairava tantra ali meditacije iz kašmirskega šivaizma

Kaj so meditacije iz kašmirskega šivaizma?

Zgodovina
Vigyana bhairava tantra je starodavna tantrična znanost. Kot starodavni tekst je bil napisan pred tisoč leti in gre za dialog med Šivo (zavestjo) in njegovo ženo Parvati (energijo) in je učenje o praktičnih tehnikah iz dharane ali enotočkovne osredotočenosti uma. Poznana je tudi kot kašmirski šivaizem. Kašmir je zibelka indijskega boga Šive, enega od božanskega trojstva, simbolizira pa našo zavest in predstavlja začetek religije šivaizma. Zaradi tega ni prav nič čudno, da je ta starodavni tekst nastal na področju Himalaje, v Kašmirju. Vigyana bhairava tantra nam podaja učenje brezčasne joge in tantre. Primarno je bil napisana in prevajana kot praktični priročnik s 112 tradicionalnimi praksami dharane ali enotočkovnega osredotočanja uma, ki so za nas v sedanjem stoletju še vedno zelo koristne, da lahko preoblikujemo svoje življenje.

Najpomembnejše učenje, ki nam ga podaja vigyana bhairava tantra, je, da imamo pravi odnos. Takrat se lahko bolje zavedamo vsakega trenutka ne glede nato, v kakršni situaciji se znajdemo v življenju. To pomeni, da naše vsakdanje življenje ni ovira, je že del našega tekočega procesa za prebuditev čudeža v življenju. Mi smo pripravljeni in odprti, vsako dejanje in vsaka situacija postaneta priložnost za prebuditev resnice izza našega fizičnega obstoja. Globlja realizacija nam da srečo, pomen in kakovost v življenju, živimo namreč v zelo hitrem in zasedenem svetu. Običajno mi tečajniki pravijo, da bi hoteli vsak dan delati vsaj malo, vendar so zasedeni od jutra do večera. »Nimamo niti časa niti energije.« Učenje na tečaju vigyana bhairava tantre nas reši in nam daje pot, da lahko gremo ven iz te dileme. Če pa ne najdemo časa, nam zanesljivo pravi, da naj bo vsaka situacija sprejeta kot priložnost za vadbo joge, pomaga nam, da smo prisotni tukaj in sedaj, spominja nas na naše globlje cilje v življenju in na to, kaj smo v bistvu. Načela praks lahko uporabljamo v vsakdanjem življenju. Na ta način vsakdanje življenje, namesto da je ovira, postane pomen za globlji pristop k našemu razumevanju. Cilj te meditacije je, da to postane del vsakdanjega življenja.

Teoretično ozadje te oblike tantre je kašmirski šivaizem, skupaj s pojasnili konceptov, ki so pomembni za prakso, vključno s čakrami, petimi košami in tantrično kozmologijo.

»Vigyana« pomeni notranji vpogled v realnost. Predstavlja uresničenje, ki gre izza našega običajnega razumevanja odpiranja v nove dimenzije. Pomeni notranji vpogled v našo notranjo naravo, kako delujemo, kaj smo na bolj subtilni ravni in kaj je naša temeljna narava.
»Bhairava« pomeni zavest, inteligentni princip, ki leži v nas. Bhairavo lahko opredelimo tudi kot resničnost.
»Tantra« je filozofski, mistični in praktični sistem, ki se ukvarja s preoblikovanjem našega zaznavanja in razumevanja. Kot sistem izboljšuje kakovost našega življenja.

Vigyana bhairava tantra torej predstavlja praktična učenja, kako naj dosežemo notranji vpogled v zavest. V praktičnem pomenu predstavlja meditacijske prakse, ki jih lahko prakticiramo v vsakdanjem življenju, da bi dosegli temeljno preoblikovanje našega zaznavanja in razumevanja. Vigyana bhairava tantra vsebuje 112 dharan ali praks.
Naša individualna narava namreč temelji na notranji energiji ali spandanu, ki je ustvarjalna energija in obstaja vsepovsod in ki je vedno obstajala za ustvarjalno izražanje sebe in za preoblikovanje.
Dharane nam pomagajo, da praznujemo skrivnosti življenja in obstoja v vsaki situaciji.
Prakse nas učijo, kako naj umirimo turbulenten um in se vrnemo v sedanji trenutek, ker le v sedanjem trenutku lahko preoblikujemo zaznave. Le sedanji trenutek nam obeta uresničenje tistega, kar smo kot zavedanje.
Dharane pokrivajo širok spekter praks, od najenostavnejših do zahtevnejših in v povezavi s vesoljstvom, čustvi, kot so ljubezen, frustracija in jeza. Nekatere dharane so povezane z našo naravo, medsebojnimi interakcijami in drugim. Nekatere so povezane z zvokom, glasbo in drugimi čuti. Veliko se jih ukvarja s procesom vizualizacije.
V vsaki dharani nas praksa usmerja k centru našega lastnega bistva, ki je izvor vseh zaznav. Izvor je vedno v nas. Vsaka praksa nas vrne nazaj k našemu lastnemu središču. Cilj dharan je, da nas pripeljejo v sedanji trenutek in nas spomnijo, da naše zavedanja predstavlja center univerzuma.

Vigyana bhairava tantra nas skozi prakse uči, kako naj odkrijemo svojo dwadashanto ali bioenergijsko polje. Dwadashanta predstavlja razdaljo okoli fizičnega telesa, v kateri se kot energijsko bitje dotikamo univerzuma in v katerem se univerzum energijsko dotika vsakega med nami kot otelešena osebnost. Na tem tečaju se naučimo čutiti svojo pranamaya kosho ali energijsko plast. Ko smo v stiku s svojo energijsko plastjo, nas odpre drugim kakovostim, zaznavam in intuiciji, v nas in okoli nas, ki se jih sicer ne zavedamo. Zavedanje dwadashante nas pripelje v stik z vesoljsko naravo našega obstoja, da čutimo vesoljnost v sebi, se naučimo, da lahko v vsakem trenutku in v vsaki situaciji osredotočimo svojo pozornost na dwadashanto. Že po nekaj dneh prakse bosta nemirnost uma in turbulenca prenehali in bomo dosegli izjemen vpogled vase. Le ko se um umiri in šele takrat se lahko odpremo notranjemu vpogledu, kar je tudi namen učenja vigyana bhairava tantre.

Komu je namenjen tečaj?
Namenjen je vsem, tistim, ki se radi predajajo meditaciji in vizualizaciji ter že imajo izkušnje iz meditacije in tudi tudi novincem na poti k meditaciji in vizualizaciji, da umirijo svojo nemirni um in se naučijo, kako lahko osredotočijo svoj um in zavedanje. Naučijo se procesa vizualizacije in spoznajo svoje čute ter počasi in nežno preoblikujejo sebe glede na zahteve v vsakdanjem življenju.
Nekatere prakse so povezane z naslednjimi in prihajočimi, nekatere pa so samostojne. Začnete lahko s katero koli dharano, priporočamo pa, da začnete od začetka.

Tečaj poteka skozi celo leto, enkrat na teden po 2 šolski uri.

Vodja tečaja:

Swami Vishwashakti Saraswati

Lokacija:

Tara Yoga Center, Štihova 17, Ljubljana.

Vpisnina:

Vpisnina za eno trimesečno obdobje znaša 155 EUR. Vpisnino plačate v Tara Yoga Centru na Štihovi 17 v Ljubljani. Tam prejmete tudi vse informacije o tečaju.

Kako do več informacij?

Če imate kakršno koli vprašanje, pokličite na (01) 230 2351 ali pišite na e-naslov tara.yoga.center@amis.net. Odgovorila vam bosta Swami Omkarmurti ali Swami Vishwashakti osebno.