Tečaji radža joge (“kraljevske joga”) so serija naprednih praks, ki si sledijo v izbranem vrstnem redu. Vsak tečaj traja po en ali dva semestra, odvisno od hitrosti napredovanja tečajnikov.

Komu je namenjen?

Naprednejšim učencem joge, ki že obvladajo osnove integralne joge.

Kaj je cilj?

Cilj te skupine tečajev je odpravljanje teh blokad na ravni čaker, njihovo spodbujanje, odpiranje in čiščenje ter boljše razumevanje svojega stanja, obnašanja in delovanja.

  1. Radža joga – Adžapa dharana

Adžapa dharana je prvi korak v radža jogi in je temelj za krija jogo. Je starodavna vedska meditacija, ki uporablja psihično pot, psihični dih in psihični zvok za prebujanje sušumna nadija. Pri vaditelju razvija zavedanje na dih, energetske kanale (nadije) in energetske centre (čakre). Skozi prakso spodbuja, aktivira in čisti energetske kanale, tokove energije in energetske centre. Na ravni čaker lahko obstajajo blokade. Razlikujemo tri vrste blokad, fizične in materialne blokade, čustvene blokade in subtilne ali nemanifestne blokade.

Cilj prakse je odpravljanje teh blokad na ravni čaker. Vaditelj se zaveda svojih blokad na ravni čaker ter spodbuja čakre, jih odpira in čisti. Za ta namen uporablja dih, zavest in energijo mantre.

Ko se sušumna nadi prebudi s pomočjo energije mantre, se kot rezultat tega začnejo dvigati notranji zvok in čudovita izkustva. Vaditelj lahko sliši glasbo, lahko vidi barve, simbole, podobe itd. Čuti, kako se mu vedno bolj razširja obzorje. Lahko ima zelo različna izkustva, ki se dvigajo iz najgloblje zavesti. Vsa ta izkustva pripadajo samemu vaditelju. Pridobil jih je skozi življenje, ali podedoval od staršev, ali pa jih prinesel iz prejšnjega življenja skupaj s svojimi DNK molekulami.

Ko je adžapa dharana izpopolnjena in v celoti uresničena, postane um popolnoma enotočkoven in začne se spontana meditacija ali transcendentalno stanje.

  1. Radža joga – Tatva šudhi

Tatva šudhi pomeni čiščenje petih elementov. Pet elementov v našem sistemu predstavlja simboliko za določena stanja telesa, uma in čustev. Tatva šudhi prestavlja meditacijski proces za odkrivanje in spoznavanje petih elementov in njihovega delovanja v nas. Skozi identifikacijo tatev v sebi začnemo razumeti sebe, svoje stanje, obnašanje, delovanje in svoje reakcije v določenih situacijah. Tatva šudhi je meditacijska praksa, ki nas zanesljivo spremeni. Zaradi boljšega razumevanja sebe in svojega okolja postanemo boljši in bolj razumevajoči. Tatva šudhi je zelo enostavna meditacijska praksa, potrebni sta le volja in želja, da pogledate vase in odkrivate, razumete ter sprejemate sebe kot manifestacijo plesa petih elementov.

  1. Radža joga – Čakra šudhi

Seminar čakra šudhi je pot do uresničitve našega polnega potenciala in temeljnega stika s seboj. Daje nam redko priložnost, da se učimo, kako naj raziskujemo, prečistimo in prebudimo čakre. Seminar nam ponuja osebna izkustva, vpogled vase in preoblikovanje.

Čakre so nujen vidik hatha, kundalini, krija in mantra joge. Srčna čakra ali anahata je temelj za bhakti jogo, tretje oko ali adžna čakra pa je temelj za gjana jogo. Poznavanje in izkustvo čaker sta osnovna pot tantre, ki trdi, da lahko gremo globlje s svojim razumevanjem življenja in da lahko v popolnosti uživamo v življenju. Čakre nas odpirajo do našega polnega potenciala, tako da razumemo sebe in druge, kakor tudi do naše sposobnosti, da delujemo in se učinkovito izražamo v svetu. Čakra šudhi ne le izboljša kakovost našega življenja, temveč nas tudi poveže z našo temeljno identiteto. Namen čakra šudhi je, da preoblikuje naše življenje, tako da:

  • se um harmonizira tako, da odstranimo fobije, strahove, depresije, napačne presoje, pogojevanja in negativne vzorce, ki so skriti v globini podzavesti.
  • se bolje prepoznamo kot dobro bitje.
  • se raven naše energije in ustvarjalnosti zviša, tako da se celoviteje izražamo, z manj napetosti in bolj učinkovito.
  • se razkrijejo skrite razsežnosti našega obstoja.
  • intuicija in notranji vpogled postaneta temeljna dejavnika našega življenja.
  1. Radža joga – Krija joga

Krija joga je najvišja tehnika radža joge. Cilj te starodavne tantrične prakse je združitev Šive ali zavesti in Šakti ali energije, to je prebuditev kundalini energije. Kot rezultat te združitve pride do osvoboditve energije in širjenje zavesti. Vsak posameznik mora obvezno doživeti to stanje. Osvoboditev energije in razširitev zavesti je evolucija v življenju.

Vodja tečaja:

Swami Vishwashakti Saraswati

Lokacija:

Tara Yoga Center, Štihova 17, Ljubljana

Vpisnina:

Vpisnina za eno trimesečno obdobje znaša 155 EUR. Vpisnino plačate v Tara Yoga Centru na Štihovi 17 v Ljubljani. Tam prejmete tudi vse informacije o tečaju.

Kako do več informacij?

Če imate kakršno koli vprašanje, pokličite na (01) 230 2351 ali pišite na e-naslov tara.yoga.center@amis.net. Odgovorila vam bosta Swami Omkarmurti ali Swami Vishwashakti osebno.