Joga in zdravje

Naše telo je skrivnostna kombinacija elementov. Vsako bolezen, ki izvira iz telesa, lahko uravnovesi in nadzira telo samo. Asane in pranajame imajo takojšen učinek na telo. Najučinkovitejša je sinteza hatha in radža joge. Čeprav je vzrok fiziološki ali telesni, nobena bolezen ne more biti zgolj telesna, temveč postane tudi psihološka. Ko je telo poškodovano, je to fiziološko stanje. Ko pa telo ne more premagati težave, postane še psihološko, ker ste zaskrbljeni zaradi telesnega zdravja. Če kdo trpi zaradi zaskrbljenosti, je to psihološko, čustveno stanje. Ko srce začne divje črpati, se začnejo krči v želodcu, telo postane potno in imate občutek, kot da ste na vrtiljaku. Zaskrbljenost je psihološka, vendar ali se njen učinek čuti in vidi tudi na fizični ali telesni ravni. Misel se rodi iz uma, dejanje se rodi iz uma in na enak način se tudi bolezen ali težava, ki se pojavi kot fizična, rodi iz uma. Glavobol, zaprtje ali karkoli, kar se imenuje fizična bolezen, ni nikoli le fizično. Korenski vzrok vsake bolezni je psihičen, nikoli telesen. Vzrok je vedno psihičen, manifestacija tega pa je fizična. Zaradi tega je najbolje kombinirati hatha jogo z radža jogo. Najprej prečistite telo, obnovite energijo in nato negujete um in dušo.

Joga kot tradicionalna znanost o sistemu samozdravljenja sega daleč nazaj, več kot 5 do 7.000 let nazaj. Joga je integralni del ajurvede oziroma indijskega tradicionalnega medicinskega sistema. Ajurveda je že od samega začetka uporabljala jogo kot način samozdravljenja. Joga kot del sistema ajurvedske medicine predstavlja tako kurativni kot tudi preventivni vidik samozdravljenja. Ajurveda pomeni “znanost o življenju”, joga pa predstavlja “znanost o zdravem življenju”.

Joga pomeni tudi “združitev” in predstavlja proces ponovnega zavedanja o združenosti in neločljivosti telesa, uma in duše. Zdravje je po ajurvedi ravnovesje med vitalno in mentalno energijo. Cilj joge je doseganje tega ravnovesja. Harmonija med telesom, umom, energijo in dušo pa je za jogo vitalnega pomena.

Joga kot znanost se ukvarja z našim energetskim telesom in energija se po jogijski terminologiji imenuje “šakti”. Po jogijski znanosti ima šakti ali energija dve polarnosti, vitalno ali prana šakti in mentalno ali manas šakti. Prana šakti ali vitalna energija ima istočasno dvojno delovanje, kar pomeni, da se bo, ko bomo posegli v vitalno ali življenjsko energijo, istočasno dogajala sprememba tako na fizičnem kot tudi na mentalnem nivoju. Joga se ukvarja z vitalno energijo, odpravlja energetske blokade in uravnoveša pretok energije. Kadar energija teče uravnovešeno in brez ovire, deluje pozitivno na pretok mentalne energije in uravnoveša njen pretok. Kot rezultat jogijske vaje imamo zato optimalno delovanje telesnih organov in sistemov ter sproščenost uma in misli.

Po jogijski znanosti se vsaka vrsta fizične in mentalne bolezni pojavi kot posledica blokade v pretoku prane ali vitalne energije. Dokler ne dosežemo tega ravnovesja, ni zdravja. Zato joga daje skozi svoje prakse največji poudarek na ravnovesju prana šakti ali vitalne energije. Ravnovesje manas šakti ali mentalne energije dosežemo spontano zaradi dvosmernega delovanja prana šakti. V svoji praksi uporablja joga različne tehnike, kot so položaji telesa ali asane, dihanje ali pranajame, mudre oziroma nevro-energetske blokade, bandhe ali nevro-muskulatorne in energetske blokade, ter joga nidra za globoko sproščanje telesa, energije, uma in misli ter meditacije za sproščanje in širjenje energije in zavesti. Z vsemi temi tehnikami deluje joga na energetskem polju, to je skozi nadije ali energetske kanale, skozi marme ali energetske točke in skozi čakre ali energetske centre.

Cilj joge je torej, da doseže, razvija in ohrani zdravje.

Ta svoj cilj pa joga doseže skozi selektivne jogijske vaje. Jogijski sistem samozdravljenja je edina samozdravilna tehnika, ki jo lahko uporabniki izvajajo sami. Ne potrebujejo terapevta in zaradi tega lahko rečemo, da je tudi najcenejši način zdravljenja (za uporabnike in tudi za sistem zdravstvenega zavarovanja), ki pa zagotavlja zelo pozitivne rezultate.

V svetu je danes joga najpopularnejši sistem, tako za sproščanje telesa in uma kot tudi za zdravljenje. Jogo kot tehniko samozdravljenja uporabljajo na različnih področjih sodobne medicine. V znanstvenih krogih po vsem svetu izvajajo različne raziskave za zdravljenje širokega spektra psihosomatskih bolezni, duševnih in čustvenih težav, v procesu rehabilitacije v fiziatriji, v ortopediji, kot del psihoterapije (joga nidra, antar mouna itd.), kot nadaljevalni proces zdravljenja po akupunkturi itd. s pomočjo joge in njenih tehnik za samozdravljenje.

Tara Yoga Center zelo tesno sodeluje z raznimi znanstvenimi ustanovami in redno sprejema informacije o začetku novih raziskovalnih projektov s področja joge oziroma o rezultatih teh raziskav s področja joge in zdravja.

Začetna integralna joga ustreza vsakomur, ne glede na starost in spol. Vključuje asane, pranajamo in joga nidro. Traja šest mesecev, enkrat tedensko po dve šolski uri. Več

Dinamična integralna joga

Primeren za tečajnike, ki so že končali začetni tečaj. Vsebuje asane, pranajame v kombinaciji z bandhami in mudrami, meditacije in opis jogijske filozofije in tradicije. Več