Kaj je hatha joga?

Hatha joga ni le fizična joga. Beseda hatha je sestavljena iz dveh besed, “ha” in “tha”, ter predstavljata dve različni sili v telesu, solarno ali življenjsko silo in lunarno ali mentalno silo. Ravnovesje med tema dvema silama je namen hatha joge. Sončna ali solarna sila je poznana kot prana šakti, lunarna sila pa kot čita šakti. Solarna energija je povezana z aktivnostmi simpatičnega in živčnega sistema, lunarna energija pa je povezana z aktivnostmi parasimpatičnega živčnega sistema. Ta dva pretoka nadzirata vitalnost, energijo in zdravje telesa, uma, čustev in duha. Namen hatha joge je harmoniziranje teh dveh sil za pridobitev ne le fizičnega, temveč tudi psihološkega, mentalnega, čustvenega in duhovnega zdravja.

Hatha joga je sestavljena iz petih komponent:

  1. komponenta: Hatha joga se začne s šatkarmo, ki je specifična praksa, katere namen je prečistiti in razstrupiti telo in notranje sisteme. Z razstrupitvijo telesa, notranjih sistemov se regulira in odpravlja neravnovesja, ki so se pojavila v telesu zaradi nerednega življenjskega sloga, nerednih navad in napačnega načina prehranjevanja itd.
  2. komponenta: Hatha joga je sestavljena iz asan ali telesnih položajev, ki pomagajo, da se izboljšajo različne zdravstvene težave, nastale zaradi neravnovesja v življenjskem slogu. Pravilne kombinacije asan glede na starost, telesni tip in telesno moč so se pokazale za zelo učinkovite. Izbira prave kombinacije asan lahko zelo učinkovito odpravljajo in zdravijo različne zdravstvene težave.
  3. komponenta: Pranajame ali dihalne vaje izvajamo za povečevanje vitalnosti telesa. Pred petdesetimi leti nihče ni prakticiral pranajame. S klasifikacijo pranajame je prva začela Biharska šola joge. Pranajama ustvarja tri vrste stanj v umu. Prva skupina pranajam stimulira telo, um, energijo in čute. Druga skupina so pomirjevalne pranajame. To je vrsta pranajam, ki hladijo različne dele telesa, ki sproščajo in jim dajo počitek. Tretja skupina pranajam uravnoveša energije in čute.
  4. komponenta: Mudre so del hatha joge in imajo namen doseči stanje, ki je povezano s hatha jogo. Namen muder je torej zavedanje povezave s prano ali življenjsko energijo. Skozi mudre recikliramo energijo, ki bi se sicer iztrošila. Korist uporabe muder je, da energijo, ki smo jo prej iztrošili, s pomočjo mudre shranjujemo in ponovno absorbiramo.
  5. komponenta: Bandhe so del hatha joge in pomenijo zapore. Zapore stimulirajo in prebujajo različne energijske centre. Bandhe združujejo energije z zaporami in z odpiranjem bandh se energija distribuira.

Kot vidimo, obstaja pet komponent hatha joge. Ko se izpopolnijo v hatha jogi, ta harmonizira, reorganizira in uravnoveša telo, fizično strukturo telesa, energijski sistem in vodi posameznika v dimenzijo uma. Tako gre posameznik skozi uravnovešanje in harmoniziranje telesa in energije v dimenzijo uma in začne se radža joga.

Začetna integralna joga ustreza vsakomur, ne glede na starost in spol. Vključuje asane, pranajamo in joga nidro. Traja šest mesecev, enkrat tedensko po dve šolski uri. Več

Dinamična integralna joga

Primeren za tečajnike, ki so že končali začetni tečaj. Vsebuje asane, pranajame v kombinaciji z bandhami in mudrami, meditacije in opis jogijske filozofije in tradicije. Več