Osnovne jogijske tehnike

Asane

so telesni položaji, ki delujejo na pransko ali energetsko telo, na fizično in mentalno telo.

Tečajniki se učijo asane, ki so za izvajanje zelo enostavne, vendar imajo zelo globoke učinke na sklepe, vezi, mišice, hrbtenico in živce. Asane zelo stimulativno delujejo na telesne organe, jih blago masirajo, odpravljajo zastoje v delovanju in izboljšajo medsebojno delovanje organov, stimulirajo cirkulacijo krvi in s tem povezano oksigenacijo v telesnih celicah, izboljšajo limfni obtok ter izločanje strupenih snovi iz telesa. Zato celotno telo deluje bolje.

Asane delujejo na energetsko polje človeka, harmonizirajo energetsko stanje, delujejo na sistem čaker oz. energetskih centrov in na ta način globoko učinkujejo na uravnovešanje vitalne in mentalne energije.

Asane pomagajo, da se zavedamo stanja svojega uma in telesa. Med vadbo um preneha tavati, misli postanejo redkejše in bolj osredotočene na zavedanje svojega stanja. To zavedanje nas pripelje v stanje sproščenosti telesa in uma, posledično pa se izboljša naše splošno počutje.

Pranajama

ali tehnika, pri kateri jogi uporablja dih kot sredstvo za učinkovanje na prano. Prana pomeni energijo, jama pa širjenje, tako pranajama pomeni čiščenje, dviganje in širjenje energetskega polja.

Pranajama je zelo pomembna tehnika in brez nje ni joge. Tečajniki se naučijo opazovati in se zavedati svojega normalnega ritma diha, vse v skladu z jogijsko maksimo: Sebe spoznaš, ko spoznaš svoj dih. Naučijo se zavednega jogijskega dihanja, kajti le dihanje, ki se ga zavedamo, ima zdravilni učinek, nezavedni dih pa je mehaničen proces in nima zdravilnega učinka.

Najpomembneje je, da tečajniki spoznajo in se pripravijo za pravi začetek s pranajamo. Nadi sodhana pranajama je tehnika, s pomočjo katere čistimo nadije oz. energetske kanale, ki jim pravimo nadiji. S pomočjo diha skozi nadi sodhana pranajamo sistematično čistimo vse energetske kanale in čakre.

Pranajama ima zelo globoke energetske učinke na fizično, mentalno in psihično telo. Je zelo zdravilna, spodbuja cirkulacijo krvi in oksigenacijo, pospešuje limfni obtok, s potenjem izloča toksine iz telesa ter deluje na vse telesne organe in sisteme. Na umski ravni deluje sproščujoče, izboljša koncentracijo uma, deluje zelo spodbujevalno na spomin, odpravlja nespečnost. Skratka, pranayama je tehnika, ki deluje pozitivno na splošno zdravje in počutje človeka.

Joga nidra

je starodavna jogijska tehnika za globoko sproščanje telesa in uma skozi proces globokega zavedanja telesa in proces vizualizacije. Na osnovi tehnike joga nidre se je razvila sodobna tehnika avtogenega treninga.

Je tantrična tehnika za sproščanje in samospoznanje, razvija sposobnost koncentracije uma, spominjanja in zavedanja samega sebe. Yoga nidra pomeni jogijski sen, ko telo miruje, um pa je aktiven. Ta aktivnost uma je pod kontrolo osebe, ki jo prakticira.

Sam proces joga nidre je voden. Praktikant sproščeno leži, njegov um pa dela tisto, kar mu narekuje voditelj prakse. Proces traja najmanj 30 minut. V tem času praktikant skozi proces zavedanja in vizualizacije potuje skozi posamezne dele telesa, skozi čakre, vizualizira različne dogodke ter jih opazuje. Možganske aktivnosti se popolnoma sprostijo, praktikant pa gre skozi alfa do theta stanja možganskih aktivnosti, kar pomeni stanje globokega sna.

V joga nidri svetujemo, da si praktikant zastavi cilj ali pozitivno odločitev, čemur pravimo sankalpa. Joga nidro danes zelo široko uporabljajo ne le v jogi, temveč tudi v različnih variantah v sodobni medicini in drugje; pri učenju tujih jezikov ipd. Joga pravi, da nam lahko spodleti karkoli v življenju, ne pa tudi cilj, ki si ga zastavimo v joga nidri. Cilj je globoko vtisnjen v podzavest in če yoga nidro prakticiramo redno, z istim ciljem, z istimi besedami in na enak način, ni možnosti, da ne bi uspeli. V joga nidri se človek začne zavedati, da lahko s pomočjo volje in moči svojega uma in misli realizira, karkoli hoče.

Obstajajo različne stopnje joga nidre, od lahke do zelo globoke. V začetnem tečaju se spoznate z začetniško joga nidro.

Začetna integralna joga ustreza vsakomur, ne glede na starost in spol. Vključuje asane, pranajamo in joga nidro. Traja šest mesecev, enkrat tedensko po dve šolski uri. Več

Dinamična integralna joga

Primeren za tečajnike, ki so že končali začetni tečaj. Vsebuje asane, pranajame v kombinaciji z bandhami in mudrami, meditacije in opis jogijske filozofije in tradicije. Več